140 Jaar R.-K. Kerk in Ashanti

De Sociëteit voor Afrikaanse Missiën in Ghana heeft gevierd dat het 140 jaar geleden is dat de katholieke kerk in Ashantigebied werd gevestigd. Het jubileum markeert tevens de 140-jarige aanwezigheid van de S.M.A. in het huidige Ghana. In 1882 kwam pater Auguste Moreau S.M.A. als eerste missionaris naar dit gebied, waar later ook de Nederlandse S.M.A. heel actief werd.

Dit jubileum is een heel jaar gevierd met diverse activiteiten. Het werd deze zomer afgesloten met een tweedaagse academische conferentie in samenwerking met de universiteit van Kumasi over de historische en culturele impact van het katholicisme op het voormalige koninkrijk Ashanti in het hart van wat nu Ghana is. Ook is er een pelgrimstocht gehouden langs de route die pater Moreau in 1882 van Elmina aan de kust naar Kumasi in het binnenland aflegde.

Het feestjaar werd afgesloten met een dankviering in de Saint-Paulparochie in Adrukrum in Kumasi met bisschop Joseph Osei-Bonsu van Kononi-Mampong, die bij die gelegenheid ook een nieuwe S.M.A.-priester wijdde. In zijn preek dankte de bisschop de S.M.A.-missionarissen voor hun pionierswerk. Pater Dennis Senyo Etti, die vice-provinciaal van de Ghanese S.M.A.-provincie sprak vooral zijn dank uit voor de Europese missionarissen – onder wie veel Nederlanders – die hun leven in Europa achter zich hadden gelaten om in Ghana te dienen. Om het 140-jarig jubileum te markeren is door de S.M.A. in Akokoaong in de buurt van Kumasi een nieuw medisch centrum geopend.

Lees ook:

Steun de S.M.A.

Steun S.M.A Nederland en doneer!