Nieuws

Nieuws

Zondag 26 mei: Openluchtmis bij Lourdesgrot Missiehuis

Op zondag 26 mei vindt de jaarlijkse openluchtmis bij de Lourdesgrot in Cadier en Keer plaats. Kapelaan Huub Horstman van de H. Kruisparochie zal voorgaan. De muziek wordt verzorgd door het Afrikakoor Kimba Zabula uit Eijsden. Het koor staat onder leiding van Boaventura Gouveia uit Angola.

Lees verder

Nieuwe editie Onze Krant beschikbaar

De nieuwste editie van het magazine Onze Krant is beschikbaar. Daarin nemen we een kijkje in het vernieuwe Afrikahuis in Amsterdam. Pater Valentin Fadegnon vertelt over zijn werk voor de Franstalige gemeenschap in Amsterdam en pater Fabian Gbortsu is de nieuwe 'bruggenbouwer' in het Missiehuis in Cadier en Keer. 

Lees verder

Pater Pieter Bootsma S.M.A. overleden

Donderdag 18 april is in Maastricht pater Pieter Bootsma S.M.A. overleden. Zijn gezondheid was de laatste tijd al achteruitgegaan. Pater Bootsma is 98 jaar geworden en was bijna 60 jaar priester. De uitvaart is op woensdag 24 april in Bemelen.

Lees verder

S.M.A. opent nieuw Afrikahuis in Amsterdam

De Sociëteit voor Afrikaanse Missiën opent per 1 januari een nieuw Afrikahuis in Amsterdam. Het wordt gevestigd in de kerk van de All Saintparochie in Amsterdam-Zuidoost, die nauw met de S.M.A. verbonden is. Vanuit dit nieuwe Afrikahuis zal de communiteit in Amsterdam zich gaan inzetten voor de migrantengemeenschappen en ongedocumenteerden.

Lees verder

Kerstkaartenactie weer begonnen

Al meer dan 50 jaar houdt de S.M.A. een kerstactie om geld in te zamelen voor projecten van de sociëteit. Ook dit jaar zal dat weer gebeuren. De S.M.A. biedt zes soorten kerstkaarten aan, die belangstellen kunnen bestellen. De kaarten worden gratis aangeboden, maar in ruil daarvoor wordt een vrije gave naar eigen inzicht gevraagd. Het gaat om dubbele kaarten, die met een envelop worden geleverd. De kaarten zijn los te bestellen of in setjes. Ook grotere aantallen kunnen besteld worden.

Lees verder

S.M.A.-Journaal november 2023

Bekijk het S.M.A.-journaal van november 2023 met nieuws uit:

 • Rome - Historic visit of the Bishops of
 • Ivoorkust
 • Nigeria
 • Lyon
 • Castelnaudary
Lees verder

S.M.A.-Journaal oktober 2023

Bekijk het S.M.A.-journaal van oktober 2023 met nieuws uit:

 • Ivoorkust
 • Lyon
 • Ierland
 • Generalaat
Lees verder

S.M.A.-Journaal augustus 2023

Bekijk het S.M.A.-journaal van augustus met de volgende onderwerpen:

 • Nieuws uit Rome
 • Nieuws uit Ivoorkust
 • Nieuws uit Tanzania
 • Algemene informatie
Lees verder

S.M.A.-Journaal juli 2023

Bekijk het S.M.A.-journaal van maart 2023. Met daarin:

 • Nieuws uit Lyon
 • Nieuws uit Ghana
 • Nieuws uit Straatsburg
Lees verder

140 Jaar R.-K. Kerk in Ashanti

De Sociëteit voor Afrikaanse Missiën in Ghana heeft gevierd dat het 140 jaar geleden is dat de katholieke kerk in Ashantigebied werd gevestigd. Het jubileum markeert tevens de 140-jarige aanwezigheid van de S.M.A. in het huidige Ghana. In 1882 kwam pater Auguste Moreau S.M.A. als eerste missionaris naar dit gebied, waar later ook de Nederlandse S.M.A. heel actief werd.

 

Lees verder

Stralend eeuwfeest S.M.A.-Nederland

Onder een stralend blauwe hemel is op Tweede Pinksterdag (29 mei) in Bemelen het 100-jarig bestaan van de Nederlandse provincie van de S.M.A. gevierd. Het eerste provincialaat stond in 1923 ook in Bemelen, vandaar de keuze voor de feestlocatie.

 

Lees verder

Viering 100 jaar Nederlandse provincie S.M.A.

De Nederlandse provincie van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën bestaat dit jaar precies 100 jaar. Dat wordt op maandag 29 mei (Tweede Pinksterdag) gevierd met een grote feestdag annex reünie in Bemelen, vlakbij Cadier en Keer.

Lees verder

Jubileumcadeau: Een school voor Babaso

Bij een feest horen cadeaus. Bij gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Nederlandse provincie van de S.M.A. vragen de paters uiteraard geen persoonlijke cadeaus, maar wel een gift voor de verdere opbouw van de Bresillacbasisschool in Babaso in de regio Afram Plains in Ghana. Al zeker 50 jaar zijn S.M.A.-missionarissen actief in deze regio, onder wie ook veel Nederlandse paters en lekenmissionarissen.

Lees verder

Zondag 7 mei: openluchtmis Lourdesgrot

In het kader van de jaarlijkse Lourdesgebedsweek van de S.M.A. wordt op zondag 7 mei een openluchtmis gehouden bij de Lourdesgrot in het park van het Missiehuis in Cadier en Keer. De mis begint om 11.00 uur en omlijst met Afrikaanse muziek door het koor Kwimba Zabula uit Eijsden. 

Lees verder

Pater Gé Buurman S.M.A. (84) overleden

In het Missiehuis in Cadier en Keer is op vrijdag 10 maart pater Gé Buurman S.M.A. overleden. Hij 84 jaar geworden en was 60 jaar lid van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën. De uitvaart vond op 16 maart plaats.

Lees verder

S.M.A.-Journaal maart 2023

Bekijk het S.M.A.-journaal van maart 2023. Met daarin:

 • Nieuws uit Italië
 • Nieuws uit Ivoorkust
 • Nieuws uit Benin
Lees verder

Pater Willie Zijlstra (91) overleden

Pater Willie Zijlstra is op zaterdag 28 januari in het Missiehuis in Cadier en Keer overleden. Pater Zijlstra is 91 jaar geworden. De uitvaart is op vrijdag 3 februari in de huiskapel van het Missiehuis.

Lees verder

Wintereditie Onze Krant

Lees de wintereditie van Onze Krant. In het magazine van de S.M.A. deze keer een uitgebreid interview met Huub Senden, die op z'n 74e besloten heeft geassocieerd lid te worden. Verder een vooruitblik op het 100-jarig bestaan van de Nederlandse S.M.A. later dit jaar en de stad van de stichter is nu zelf missiegebied geworden. 

Lees verder

Oproep voor hulp aan Lulu-project

Het Lulu-project in Mwanza, Tanzania, is afgelopen drie jaar succesvol gecoördineerd door S.M.A.-lekenmissionaris Susanne Beentjes. Het streven is om het project ook in 2023 voort te zetten, maar vanwege de impact van de coronapandemie en de huidige situatie in de wereld is er een tekort aan fondsen. Ook is het project toe aan een andere tweedehands auto, waarvoor extra budget nodig is. Bij deze de oproep om Susanne’s missie financieel te ondersteunen.

Lees verder

Pater Arjen van Balen S.M.A. overleden

In het Missiehuis in Cadier en Keer is op vroege ochtend van 16 augustus pater Arjen van Balen S.M.A. overleden. Hij is 98 jaar geworden. De uitvaart is van pater Van Balen is maandag 22 augustus in Cadier en Keer.

Lees verder

Pater Wiel van Eijk S.M.A. overleden

Op dinsdag 2 augustus is in zijn slaap pater Wiel van Eijk S.M.A. vredig overleden. Hij bereikte de gezegende leeftijd van 92 jaar. De uitvaart is op dinsdag 9 augustus in Cadier en Keer.

Lees verder

Openluchtviering Lourdesgrot heel sfeervol

De Lourdeviering in het park van het Missiehuis in Cadier en Keer op zondag 15 mei is een groot succes geworden. Mede door het mooie weer waren er veel belangstellenden uit de regio gekomen om de openluchtviering bij te wonen. De liederen van het koor Kwimba Zabula onder leiding van Boaventura Gouveia zorgden voor de juiste Afrikaanse sfeer. 

 

Lees verder

Openluchtmis bij Lourdesgrot Cadier en Keer

Op zondag 15 mei is er weer een openluchtmis bij de Lourdesgrot in het park van het Missiehuis in Cadier en Keer. De afgelopen jaren kon de viering in de meimaand niet doorgaan vanwege de coronapandemie, maar dit jaar is iedereen weer van harte welkom.

Lees verder

Boodschap Generale Overste bij 165e verjaardag S.M.A.

Boodschap van Generale Overste ter gelegenheid van de 165e verjaardag van de S.M.A. op 8 december 2021

Lees verder

Pater Koos Janssen S.M.A. onverwacht overleden

Geheel onverwacht is op donderdag 6 januari pater Koos Janssen S.M.A. overleden. In het bijzijn van zijn confraters werd hij plotseling onwel. Hij werd snel overgebracht naar het academisch ziekenhuis in Maastricht, waar hij vrij snel na aankomst overleed. Pater Janssen is 84 jaar geworden. De uitvaart is vrijdag 14 januari online te volgen.

Lees verder

Najaarsuitgave Onze Krant verschenen

De najaarsuitgave van Onze Krant is verschenen. In het herfstnummer kijkt lekenmissionaris Colinda Janssen terug op haar roerige jaren in Afrika. Van 2015 tot afgelopen voor jaar werkte ze  Liberia. Het was haar tweede uitzending, want tussen 2003 en 2009 was ze al een aantal jaren in Ghana geweest. In Onze Krant doet ze haar verhaal.

Lees verder

Pater Rinke de Vreeze (98) overleden

In de pastorie van zijn voormalige parochie O.-L.-Vrouw van Altijddurend Bijstand in Braamt (vlakbij Doetinchem) is op dinsdag 27 juli pater Rinke de Vreeze S.M.A. vredig ingeslapen. Hij bereikte de leeftijd van 98 jaar, waarvan hij 74 jaar lid was van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën. De uitvaart van pater De Vreeze is op maandag 2 augustus in Zeddam.

Lees verder

S.M.A.-Amsterdam in internationaal S.M.A.-journaal

Het mediateam van de internationale S.M.A. maakt elke maand een videojournaal met items over alle S.M.A.-provincies en districten in de wereld. In de editie van juni 2021 wordt ook aandacht besteed aan het werk van de S.M.A. in Nederland. In een reportage wordt de hulp aan migranten in Amsterdam uitgebreid belicht. Verder in deze aflevering aandacht voor het werk van de S.M.A. in Nigeria en Spanje. 

Lees verder

Lourdesgebedsweek/Mei-actie in aangepaste vorm

De Lourdesgebedsweek/Mei-actie vindt dit jaar in aangepaste vorm plaats van 16 tot en met 22 mei. De geplande openluchtmis bij de Lourdesgrot in Cadier en Keer op zondag 16 mei kan helaas niet doorgaan. Maar gebedsintenties doorgeven kan wel.

Lees verder

Pater Herman Bommer S.M.A. overleden

In het verzorgingshuis ‘De Berkenhof’ in Berkhout bij Hoorn is op 15 april pater Herman Bommer S.M.A. overleden. Hij is 84 jaar geworden. Pater Bommer was al geruime tijd zorgbehoeftig. De uitvaart is op 21 april in De Rijp, waar hij jarenlang pastoor was.

Lees verder

Lekenmissionaris Marga van Barschot overleden

In Tanzania is op zaterdag 10 april voormalig lekenmissionaris Marga van Barschot overleden. Zij was tussen 1999 en 2019 geassocieerd lid van de S.M.A. Tot aan haar overlijden was ze verbonden met de S.M.A.-gemeenschap in Mwanza in Tanzania.

Lees verder

Magazine Onze Krant totaal vernieuwd

Het magazine ‘Onze Krant’ van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën is totaal vernieuwd. Deze week verschijnt de eerste uitgave in compleet vernieuwde vormgeving.

Lees verder

Jubilea 2021

In 2021 mogen de volgende leden van de S.M.A. een bijzonder jubileum vieren.

Lees verder

'Vreemd einde aan een mooie periode'

Corona maakte onverwacht een einde aan de uitzending van Edna Brouns naar Ghana. In 2016 vertrok ze als lekenmissionaris naar Kumasi. Ruim een half jaar eerder dan gepland, keerde ze dit jaar terug naar huis. Voor Onze Krant blikt ze terug.

Lees verder

Pater Johan van Brakel overleden

Daags na Kerstmis 2020 is in het Missiehuis in Cadier en Keer pater Johan van Brakel S.M.A. overleden. Vanwege de coronamaatregelen heeft de uitvaart in stilte plaatsgevonden.

Lees verder
Steun de S.M.A.

Steun S.M.A Nederland en doneer!