Viering 100 jaar Nederlandse provincie S.M.A.

De Nederlandse provincie van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën bestaat dit jaar precies 100 jaar. Dat wordt op maandag 29 mei (Tweede Pinksterdag) gevierd met een grote feestdag annex reünie in Bemelen, vlakbij Cadier en Keer.

De S.M.A. kwam eind 19e eeuw al naar Nederland, maar de eerste jaren maakte de gemeenschap in Nederland deel uit van de Franse provincie. Er kwamen steeds meer Nederlandse paters en studenten. In 1923 was het generale bestuur in Rome ervan overtuigd dat de S.M.A.-aanwezigheid in Nederland levensvatbaar genoeg was om een eigen provincie op te richten.

Op 5 april van dat jaar – nu precies 100 jaar geleden – werd het eerste bestuur van de zelfstandige Nederlandse provincie benoemd. De eerste provinciaal werd pater Hubert Paulissen uit Maastricht, die later bisschop van Kumasi in het huidige Ghana zou worden. Het provinciaal bestuur vestigde zich in een leegstaand klooster in het dorp Bemelen, op slechts twee kilometer afstand van het bestaande missiecollege in Cadier en Keer.

Omdat de Nederlandse provincie in Bemelen haar oorsprong vindt, is besloten om het 100-jarig jubileum hier ook te vieren. Het oude klooster staat er nog, maar is al in 1948 verkocht en heeft sindsdien diverse functies gehad, waaronder die van Europaseminarie en hotel. Een aantal jaren geleden is het verbouwd tot appartementencomplex. Het jubileumfeest vindt daarom niet in het voormalige provincialaat plaats, maar in en rond de parochiekerk van Bemelen. De feestdag begint uiteraard met een eucharistieviering en aansluitend is er een tuinfeest in de tuin van de naast de kerk gelegen pastorie. Dat is overigens ook het huis waar de huidige Nederlandse provinciaal, pater Jos Pijpers, woont.

 

Volg de jubileumviering op 29 mei online

Het 100-jarig jubileum wordt op Pinkstermaandag 29 mei om 11.00 uur gevierd met een eucharistieviering in de Laurentiuskerk in Bemelen. Deze is ook via een livestream te volgens via onderstaande link

Steun de S.M.A.

Steun S.M.A Nederland en doneer!