Missiehuis

Huis met een Missie

Het Missiehuis Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in het Zuid-Limburgse Cadier en Keer is de centrale vestiging van de S.M.A. in Nederland. De sociëteit is hier gehuisvest sinds 1891. Aanvankelijk met een missiecollege (middelbare school) en klein-seminarie. Later werden er in het Missiehuis ook andere activiteiten ondergebracht.  

Een paar jaar geleden is het grootste deel van het oorspronkelijke Missiehuis afgestoten en is het oudste deel van het gebouw verbouwd tot een nieuw, kleiner, Missiehuis. Tegelijkertijd werd er op het terrein het nieuwe zorgcentrum De Keerderberg gebouwd. Voor een groot deel van het oude Missiehuis wordt door de nieuwe eigenaar nog een nieuwe bestemming gezocht.


In het nieuwe Missiehuis zijn gevestigd:


- S.M.A.-communiteit
S.M.A.-districtsbestuur, economaat en missieprokuur


Geschiedenis

De letters S.M.A. staan voor 'Societas Missionum ad Afros', vrij vertaald: 'Sociëteit voor Afrikaanse Missiën'. De missiesociëteit werd in 1856 in Lyon in Frankrijk opgericht door de Franse bisschop Mgr. Melchior de Marion-Brésillac. Doel was en is de bevrijdende boodschap van Christus als de missionaire roeping van de Kerk uit te dragen. West-Afrika werd het eerste en het belangrijkste werkterrein. 

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes 

Op de vlucht voor het antireligieuze beleid van de Franse regering kwamen de paters van Lyon eind negentiende eeuw naar Limburg. Ze vestigden zich op het perceel Bakkersbosch in Cadier en Keer. De handel in miswijn van het eiland Samos was de eerste bron van inkomsten voor de S.M.A-paters. Hiermee financierden ze onder andere een internaat voor de opleiding van jonge priesters. De stichter van het Missiehuis – pater Gaston Desribes – kwam uit de streek rond de Zuid-Franse bedevaartplaats Lourdes. Het Missiehuis in Cadier en Keer wijdde hij toe aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Zo heet het huis nog steeds. In de grote, stille tuin van het Missiehuis staat een replica van de Lourdesgrot. Ook richtten de paters een tijdschrift over Lourdes op, dat nog steeds bestaat. Elk jaar in mei is er een gebedsweek ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met een zeer drukbezochte openluchtmis bij de Lourdesgrot.

Naar Afrika
Al ruim honderdvijfenzestig jaar trekken S.M.A-missionarissen, in navolging van De Marion-Brésillac naar Afrika, onder andere naar Ghana. In samenwerking met de lokale bevolking proberen ze een betere wereld te creëren. S.M.A.-missionarissen zetten zich tot op de dag van vandaag in voor kerk en samenleving, voor gerechtigheid en vrede, voor onderwijs en gezondheidszorg in Afrika en voor Afrikanen in Nederland. Nog steeds worden elk jaar nieuwe missionarissen uitgezonden. Interesse? 

Steun de S.M.A.

Steun S.M.A Nederland en doneer!